Sikkerhedsudstyr

Udstyr

For at være sikker på, at du kan blive reddet i land, hvis uheldet skulle være ude, findes der en række sikkerhedsudstyr, du skal eller kan tage med på tur.

Der findes både mere og mindre uundværligt udstyr til kajakturen.

Svømmevest

Du skal altid have en svømmevest på. Det kan du læse mere om her

Paddlefloat

At komme tilbage i en kajak, når man først er kæntret, kan være en svær øvelse. Derfor er en paddlefloat ( pagajflyder ) et meget vigtigt sikkerhedsudstyr (et must), som monteres på det ene pagajblad, hvorved man med dette opdrifts middel langt lettere kan komme tilbage i kajakken efter kæntring.

Pagajsikring

Jeg anbefaler at du altid bruger pagajsikring, så har du altid styr på din pagaj, du kunne jo tabe den, og hvis du er alene og det blæser. Ja så forsvinder den hurtig fra dig, og så har du kun hænderne til at padle med. Jeg bruger altid flagsnor på 3 meters længde som kan holde til belastningen ved selvredning med paddlefloat.

Pumpe

Hvis du vælter og laver en selvredning er der stadig en del vand i kajakken som skal ud inden du fortsætter sejladsen. Brug en synkefri pumpe med rustfri stempelstang, der giver ekstra holdbarhed. Vælg også en hvor der bliver pumpet vand ud lige meget om du hiver op eller trykker ned på stemplet. så får du hurtigere tømt kajakken for vand.

Reserve pagaj

Reserve pagaj er efter min mening et must, uheldet kunne jo være ude, at det ene blad knække på din pagaj, og så skal du til at padle som i en kano. De delbare pagajer er nemme at have på fordækket af kajakken. Jeg skifter så efter 6 måneder med reservepagajen, så begge to bliver brugt og slidt lige meget

Udstyr Fløjte

På åbent vand - og langt væk fra alting nytter det ikke noget, at råbe og skrige hvis du pludselig får brug for hjælp. Der kommer en fløjte dig til gode. Det kræver meget mindre energi, at blæse i en fløjte end det gør at råbe. Desuden er en fløjte mere gennemtrængende, og der er således større sandsynlighed for, at du bliver hørt. Vælg en Sikkerheds fløjte uden ærte som ligger og rasler, hver gang du bevæger dig.
Kniv

En kniv må man da have. Både til fleredagsture, hvor en kniv altid er nødvendig, men da også, og måske især, som sikkerhedsudstyr. Her kan en kniv være noget af det vigtigste for at hjælpe en romakker, der sidder fast i liner eller remme, eller hvis du er nødt til at skære et tov over under bugsering.

En kniv er et stykke sikkerhedsudstyr, der altid bør medbringes på linje med en vest.

Førstehjælp

Det vigste i førstehjælpskassen er din egen medicin. Hvis du bruger medicin, har særlige behov, f.eks allergimedicin eller er i behandling, så pak medicinen sammen med det øvrige førstehjælpsudstyr.

Først og fremmest skal man sørge for, at det udstyr, der er i førstehjælpskassen, er brugbart, når behovet opstår.

1)Tjek indholdet før du tager på tur, medicin kan være datomærket, lim på plastre mv. kan blive for gammel osv.

2)Pak vandtæt. Vådt plaster duer bare ikke og piller kan være svære at dosere, når hele pakken er opløst.

3)Du skal vide, hvad du har i kassen og hvordan det bruges.

4)Det bedste du kan gøre, er at investere i en førstehjælpspakpose der er vandtæt.

Mobil

Mobilen anbefales, hvis der nu skulle ske noget alvorligt på turen. Den kan for eksempel være i din vest i en vandtæt pakpose med lynlås, som laves specielt til mobiler. For hvis du af en eller anden årsag skulle havne i vandet, og din kajak flyder væk fra dig, så har du mistet alt dit sikkerhedsudstyr. Idag kan du også få en 112 app. Med 112 app'en får du hurtig hjælp via GPS-tracking. Rent praktisk betyder det at alarmberedskabet kender din nøjagtige position når du ringer op. Du kan læse mere om 112 appen her

Slæbetov

Skal du på tur med andre, kan et træktov være en god ide at medbringe. Sammen med f.eks. et længere tov, kan du så trække nødstedte roer eller roere, der er blevet trætte. Men hvis du binder et tov mellem to kajakker, så mangler der lidt fjedrende virkning, der kan optage de to kajakkers forskellige bevægelser.

For at træktovet skal virke efter hensigten, så skal det dels kunne holde til et træk af en lastet kajak i bølger, dels have en god længde, så det ikke kommer i problemer med kajakkerne.

Når du skal trække en anden kajak, så sætter du en karabin fast i enten en d-ring i din kajakvest eller i dækslinerne på din kajak lige bag dig. Det anbefales at bruge det sidste, så du selv har fuld bevægelighed under trækningen. Den anden ende anbringer du i stævnens dæksliner på den nødstedte roer og trækningen kan begynde.

Du kan læs mere om emnet her

Det er hvad jeg anbefaler af sikkerhedsudstyr på dagture. Hvis du skal på længere ture kræver det mere udstyr. Det kan du læse mere om her