Hvilken svømmevest skal jeg vælge

Smømmevesten er det ultimative sikkerhedsudstyr, når du skal på vandet i kajakken. Bliv klogere på vesten og husk at tage den på - hver gang.

Om vestens størrelse og opdrift

Vær opmærksom på at vælge den rigtige størrelse. Mens en for lille vest vil hæmme din bevægelsesfrihed, vil du risikere at "falde ud" af en vest, der er for stor.

Svømmevesten har ikke nogen nakkekrave, og det betyder, at den ikke generer hvis du skal lave rul eller se til siden. Den sidder egentlig bare mere som en almindelig vest.

Da du har forskellige mængder tøj på i de forskellige rosæsoner er det en god idé at købe en vest, som kan justeres i størrelsen, så vesten kan sidde godt og behageligt uanset påklædning.

Kravet til minimumsopdrift i svømmeveste til voksne er det samme uanset størrelse, nemlig 50 Newton. For børn og unge (meget lette personer) er det 35 Newton. Derfor ser du ofte også tallet 50 stå med stort i mange svømmeveste. Vestens faktiske minimumsopdrift vil også fremgå af tabellen og du vil bemærke, at opdriften ofte er ens for flere af størrelserne, selv om de har forskellige vægtangivelser. Forklaringen er, at mennesker er nogenlunde vægtløse i vand. Et menneske består af 50-60% vand.

Står der f.eks. i din nye vest, at str. L passer til 70-80 kg og du vejer 85 kg, men du synes i øvrigt, at vesten passer godt, så kan du være helt rolig, og du skal IKKE bytte vesten til en større størrelse. Hvis vesten er godkendt (det er alle vores veste), så kan den helt sikkert holde dig flydende uanset størrelsen og uanset din vægt, bare du kan lukke den normalt. Det bedste og det rareste er normalt at vælge den mindste størrelse, som du kan passe.

Der er to grunde til dette:

1) Jo mindre vesten er, jo mindre fylder den, og jo bedre bevægelsesfrihed får du normalt.

2) Vesten skal kunne spændes fast på kroppen, så den ikke ryger op om ørerne på dig, hvis du ryger i vandet. Hvis vesten er for stor, så kan den være vanskelig at spænde ordentligt fast på kroppen.

Svømmevest